Perhokalastuksen MM-kilpailut Kuusamossa ja Taivalkoskella

SVK tiedote 5.8.2021

Perhokalastuksen MM-kilpailut Kuusamossa ja Taivalkoskella alkavat viikon päästä – ulkomaiset kilpailijat haltioissaan hienoista kaloista, jotka kaikki vapautetaan

Tunnelmat alkavat vähitellen sähköistyä perhokalastuksen MM-kilpailupaikoilla, kun joukkueet ovat saapuneet kilpailuvesille harjoittelemaan viikon päästä alkavia kilpailuja varten. Etenkin ulkomaiset kilpailijat ovat olleet haltioissaan Kuusinki- ja Kitkajokien suurista kalamääristä sekä saamistaan hienoista kaloista.

Perhokalastuksen MM-kilpailujen pääsihteeri Petter Nissèn korostaa, että kaikki harjoittelun yhteydessä ja itse kilpailussa saadut taimenet, harjukset ja siiat vapautetaan. Lisäksi taimen on uhanalaisuutensa vuoksi kilpailukalana vain Kylmäluomanjärvellä, johon sitä on istutettu.

Kuusamossa ja Taivalkoskella ensi viikolla alkavat perhokalastuksen MM-kilpailut ovat Nissènin mukaan hyvä esimerkki vastuullisesti järjestetystä kalastuskilpailusta. Kilpailun säännöissä on kerrottu yksityiskohtaisesti, miten saatua kalaa tulee käsitellä, jotta se säilyy mahdollisimman hyväkuntoisena ja vahingoittumattomana.

Kilpailijoiden paremmuus selvitetään saatujen kalojen pituuden ja lukumäärän perusteella. Kaloja ei siis punnita. Nopean mittaamisen jälkeen kaikki kalat vapautetaan takaisin vesistöön.

Kilpailualueella Kuusinki- ja Kitkajoissa elää uhanalainen Oulangan taimenkanta. Nämä taimenet eivät kuitenkaan ole kilpailussa hyväksyttäviä saaliskaloja, vaan ne on vapautettava välittömästi. Kilpailussa saa käyttää ainoastaan väkäsettömään koukkuun sidottuja perhoja, joten kalan vapauttaminen on väkäsettömyyden ansiosta hyvin helppoa ja nopeaa.

Kuusamossa ja Taivalkoskella 12.-16. elokuuta järjestettävien perhokalastuksen MM-kilpailujen kilpailuvesinä toimivat Kuusinkijoki ja Kitkajoki. Järviosuudet kalastetaan Kylmäluomanjärvellä ja Koverrusjärvellä.

Kilpailuihin on ilmoittautunut isäntämaa Suomen ohella 12 muuta eurooppalaista joukkuetta ja kaikkiaan lähes 100 kilpailijaa tai muuta joukkueen jäsentä. Kotivesillään kalastava Suomi lukeutuu ennakkosuosikkeihin, mutta esimerkiksi myös Ranskan ja Tsekin arvellaan sijoittuvan korkealle tulosluettelossa.

Alun perin MM-kilpailut piti järjestää Suomessa jo vuonna 2020. Koronapandemian vuoksi tapahtuma kuitenkin siirrettiin vuodella eteenpäin. Samasta syystä kilpailut eivät ole yleisötapahtuma, vaan yleisöä odotetaan paikan päälle ainoastaan Rukan kylässä järjestettäviin avajaisiin ja päätöspäivän palkintojen jakoon.

Kilpailuja voi kuitenkin seurata reaaliajassa Suomen Vapaa-ajankalastajien Instagramissa (@vapaa_ajankalastajat) ja Facebookissa (vapaa.ajankalastajat), joihin on tulossa live-lähetyksiä ja tulosseurantaa. Lisäksi tulokset löytyvät MM-kilpailujen omilta nettisivuilta (wffc2021.com/).

Lisätietoja:
Kansainvälinen järjestäjä (International Organiser) Ilkka Pirinen, puh. 040 7048 906, ilkka.pirinen@gmail.com.

MM-kilpailujen pääsihteeri, Suomen Vapaa-ajankalastajat, kalatalousasiantuntija Petter Nissèn, puh. 0500 440 923, petter.nissen@vapaa-ajankalastaja.fi.

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 480 seurassa toimii yhteensä noin 34 000 kalastuksen harrastajaa.